ADX İndikatörü Nasıl Kullanılır? ADX Neyi Gösterir?

 ADX İndikatörü Nasıl Kullanılır? ADX Neyi Gösterir?

ADX İndikatörü Nasıl Kullanılır
ADX İndikatörü Nasıl Kullanılır? - VeBorsa

J. Welles Wilder tarafından geliştirilen ADX (Average Directional Index, Türkçe olarak Ortalama Yön Endeksi), bir trendin gücünü ölçmek için geliştirilmiştir. ADX hesaplamaları, belirli bir süre boyunca fiyat aralığı genişlemesinin hareketli bir ortalamasına dayanır. Varsayılan ayar günlük 14 bardır, ancak diğer zaman dilimleri de kullanılabilir. ADX, hisse senetleri, yatırım fonları, borsada işlem gören fonlar ve vadeli işlemler gibi herhangi bir ticaret aracında kullanılabilir.

ADX, en düşük sıfırdan en yüksek 100'e kadar değişen değerlerle tek bir çizgi olarak çizilir. ADX yönsüzdür; fiyatın yukarı veya aşağı trend olup olmadığını göstermez yalnızca trend gücünü gösterir.

ADX Değerleri Ne Anlama Gelir?

ADX, 0-100 aralığında değerlere sahip olabilir.

ADX değeri;

0-25 arasında ise trendin olmadığı veya zayıf olduğu,

25-50 arasında ise trendin güçlü olduğu,

50-75 arasında ise trendin çok güçlü olduğu,

75-100 arasında ise trendin son derece güçlü olduğu şeklinde yorumlanmaktadır. 

Değerler kişilere göre değişiklik gösterebilir.

ADX fiyatın artacağını ya da düşeceğini bizlere göstermez. Sadece gücünü gösterir. Bu değerleri yorumlayarak kısa süreli veya uzun süreli işlemlere girebilirsiniz.

ADX Hangi İndikatörden Türetilmiştir

ADX, yine Wilder tarafından geliştirilen, Positive Directional Indicator (+DI) ve Negative Directional Indicatorlerinden (-DI) türetilmiştir. Tek başına yeterli olacağını düşünmemekle beraber yine de belirtmek istedim; +DI ve –DI kesişimi al-sat sinyali olarak da kullanılmaktadır. +DI’nın –DI’nin üzerine geçmesi al sinyali; +DI’nın –DI’nın altına geçmesi ise sat sinyali olarak yorumlanmaktadır. Bunu başka bir yazıda detaylandırmayı düşünüyorum ama +DI ve–DI arasındaki açıklığın artması hareketin güçlendiğini göstermektedir.

ADX; +DI ve –DI kombine etmekte ve hareketli ortalama ile veriyi yumuşatarak trendin gücünü ölçmektedir.

Genelde ADX hesaplanması için hissenin 10 veya 14 günlük verisi kullanılmaktadır ve Wilder’a göre ADX mutlaka DMI ile birlikte kullanılmalıdır (eğer günlük alım-satım yapıyorsanız ADX’i örneğin 5 güne ayarlayabilirsiniz).

Sonuç olarak ADX, trendin yönü ya da momentumu hakkına bilgi vermez. Sadece gücü hakkında bilgi verir. Her indikatör gibi, ADX’de hesaplama yapıldığı gün ve önceki günlerin verisini kullanarak hesaplandığı için 1-2 gün geç sinyal üreten bir indikatördür. Diğer bir ifadeyle, önce aşağı ya da yukarı trendin başlaması gerekir ki ADX sinyal üretebilsin.

ADX Hangi İndikatörle birlikte kullanılabilir?

En iyi indikatör kombinasyonu başlıklı yazımı okuyarak ADX ile beraber hangi indikatörlerin kullanılabileceğini öğrenebilirsiniz.


Bir diğer finansal indikatör yazımı okuyabilirisiniz: 


Yorum Gönder

0 Yorumlar