Borsada Stop Loss Nasıl Yapılır? Stop Loss Nedir?

Stop Loss Nedir? Stop Loss, herhangi bir yatırım aracında Kısa(Short) veya Uzun(Long) farketmeksizin girdiğimiz pozisyonun fiyatının istediğimiz gibi gitmemesi durumunda en az zararla pozisyonu kapatmamızı sağlayan emir çeşidi veya manuel olarak belirlenen bir fiyat noktasıdır.

Bir yatırımcının stop olabilmesi için elinde herhangi bir yatırım aracını bulundurması gerekmektedir. Bu hisse senedi, altın, döviz veya bir kripto para birimi olabilir. Yatırımcı, elinde tuttuğu yatırım aracının fiyatının önceden belirlediği zarar noktasına gelmesi durumunda yani stop noktasına gelmesi durumunda otomatik verdiği emir ile veya manuel olarak pozisyondan çıkacaktır.

Stop Loss Nasıl Yapılır? 


Stop loss hem alım yönlü işlemlerde hem de satım yönlü işlemlerde kullanılabilir. Alım yönlü pozisyona giren yatırımcı fiyatın yükselmesi ile kazanacaktır, fiyatın düşmesiyle birlikte kaybedecektir. Bu durumuda alım yönlü işleme giren yatırımcı zarar-kes noktasını aldığı fiyatın belli bir fiyat veya yüzde ile aşağısına koyacaktır. 

Satım yönlü pozisyon açan yatırımcı ise aldığı yatırım aracı değer kaybederse kazanacaktır. Fiyat yükselişlerinde ise kaybedecektir. Satım yönlü işlem açan yatırımcı ise stop noktasını, aldığı fiyatın belli bir fiyat veya yüzde yukarısına koyamak durumundadır.


Örnek olarak uzun pozisyonda 10,500 TL’den bir hisse alan yatırımcı stop noktasını bu fiyatın belli bir yüzde aşağısına koymaldır. Biz %2 stop koymak isteresek, stop loss noktamız 10,29 TL olacaktır. Aldığımız hissenin fiyatı 10,29 TL olduğunda girdiğimiz uzun pozisyonu kapatmamız gerekecektir.


Stop Loss İndikatörleri

Yukarıda bahsettiğimiz %2 stop yöntemini her zaman hesaplamak yatırımcılar için oldukça zorludur. Bunu otomaik olarak takip eden çeşitli indikatörler bulunmaktadır. Bu stop loss indikatörleri işlemlerimizi takip etmemizde bize yardımcı olacaktır.


ATR ve TRAILING STOP LOSS INDICATOR gibi indikatörler kullanarak stop noktanızı takip edebilirsiniz.

Bu indikatörleri kullanırken dikkat etmeniz gereken nokta ise fiyatları takip etmek için kullandığınız grafiğin zaman aralığıyla indikatörün zaman aralığına uygun hale getirmektir yani indikatörü kullandığınız zaman aralığına optimize etmeniz gerektiğidir. Örneğin kullandığınız indikatörün zaman aralığı eğer günlük periyotlara uygun şekilde ayarlanmışsa bunu saatlik periyotlarda kullanmanız, yanlış işlemler yapmanıza sebep olacaktır.

Bunun için kullanacağınız stop loss inikatörünü geçmiş grafik verilerini kullanarak kontrol etmeniz ve optimize hale getirmeniz gerekmektedir.

Okuyabilirsiniz: Borsada Pull Back Nedir? Pull Back Nasıl Oluşur?

Stop Loss Örnekleri:

Stop Loss Nedir? Nasıl yapılır? Sorularına detaylı bir şekilde değindikten sonra bunu örnekler ile pekiştirmemiz yatırımlarımızda bize fayda sağlayacaktır.

Örnek 1


Borsada Stop Loss Nasıl Yapılır?
Bu örnekte alım(buy) noktasının belli bir miktar altında stop noktamız bulunmaktadır. Açtığımız pozisyon eğer belirttiğimiz noktaya gelirse açtığımız pozisyonu belli bir zarar ile kapatmamız gerekmektedir.

Örnek 2


Borsada Stop Loss Nasıl Yapılır?

Bu örnekte ise hareketli bir stop loss olan ATR indikatörünü kullanıyoruz. Belli bir yüzde ile fiyatı takip eden bu indikatör fiyat indikatörü aşağı yönlü kestiği zaman pozisyonu kapatıyoruz ve eğer mümkünse short pozisyon açabiliriz. Short pozisyonuda yine belli bir stop ile takip edebiliriz.
Borsada stop koymak nedir ve nasıl yapılır? Sorularına örneklerle cevap verdik. Merak ettiğiniz soruları ve eklemek istediklerinizi yorumlar bölümünden iletebilirsiniz.

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Al sat hesaplarında 2.5 kar için 1 zara kullanıyorum yani %2.5 kar hedeflediğim bir pozisyonda %1 zararı stop loss limiti olarak görüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıvanç Ozbilgic hocada bu şekilde öneriyor. Temettüzade sitenize baktım sizde protfoyunuzu paylasıyorsunuz sizide takipteyim basarılar. :)

      Sil