RSI Nedir? Relative Strength Index Nasıl Kullanılır?

RSI (Relative Strength Index) Tarihi

Göreceli güç Endeksi (RSI), 1978 yılında geliştirilen popüler bir momentum osilatörüdür.
RSI, teknik analiz kullanan yatırımcılara, fiyatların yükseliş ve düşüş  momentumu hakkında sinyaller verir ve genellikle bir varlığın fiyat grafiğinin altında çizilir.
RSI, bir makina mühendisi olan J. Welles Wilder tarafından 1978 yılında geliştirilmiştir. İlk olarak New Concepts in Technical Trading Systems isimli kitabında yayınlanmıştır.  J. Welles Wilder birçok teknik analiz indikatörün de geliştiricisidir.

RSI Nedir ve Nasıl Kullanılır?

RSI Nedir? RSI, Türkçe adı Göreli Güç Endeksi olan çoğu finans piyasasında kullanılabilen teknik analiz indikatörüdür. Bir momentum indikatörü olan RSI aşırı alım ve aşırı satım noktalarını gösterir. RSI 0 ile 100 arasında değerler almaktadır. Bu değerler yüzdeleri göstermektedir. 
Bu değer 30 altında ise aşırı satım bölgesi, 70 üzerinde ise aşırı alım bölgesi olarak adlandırılır. Yani 30 altında satış hızlanabilir, 70 üzerinde ise alım hızlanabilir. Bu durumda yatırım aracındaki hareketler daha sert olacaktır. 

Üstteki yorumdan da anlayabileceğiniz gibi 30 altında ve 70 üstünde çok daha sert hareketlerle karşılaşabilirsiniz. Piyasada genellikle günlük periyotta ve 14 barlık mumlarla kullanılmaktadır. 
En yaygın kullanımı ise RSI değeri 30 altına düşünce almak ve 70 üstüne çıkınca satmaktır. Yapılan en büyük yanlışta budur. Çünkü bunlar alım satım noktalarını değil aşırı alım ve aşırı satım noktalarını gösterir bu durumda aldığınız nokta aşırı satım noktası olduğu için aşırı satım ile karşılaşabilirsiniz. Aynı şekilde 70 üzeri aşırı alım noktası olduğu için sattığınız zaman çok daha büyük karları kaçırabilirsiniz.

RSI indikatörünü kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar;

  • RSI alım ve satım noktalarını keskin bir şekilde göstermez.
  • RSI 30 altına indiğinde bunun, alım sinyali değil aşırı satım olduğunu, 70 üzerine çıktığında ise satım sinyali değil aşırı alım olduğunu bilinmesi gerekmektedir.
  • RSI tek başına kullanılmamalıdır. Çeşitli hacim indikatörleri ve destek-direnç noktalarıyla birleştirilmelidir. Elde edilen veriler bu şekilde yorumlanmalıdır.
  • RSI bir “Momentum Osilatörü” dür. RSI grafiğin alt tarafında yer almaktadır eğer grafiğin üstüne alınırsa oransal hatalar meydana gelebilir.
  • Aşırı alım ve aşırı satım noktaları mevcut trendin yakında sona erebileceğini yatırımcılara belirtir. 
  • RSI kullanılırken sadece aşırı alım ve aşırı satım noktalarına değil uyumsuzluklara da dikkat edilmelidir. Bu örnekleri detaylı bir şekilde incelediğimiz RSI Uyumsuzlukları Nelerdir? Başlıklı yazımıza göz atabilisiniz.
  • RSI Fiyatlara karşı oldukça hassas bir indikatördür. Bu yüzden verilen sinyaller sıkça kontrol edilmelidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Relative Strength Index (RSI) nedir?

Göreceli güç Endeksi (RSI), yatırımcılar tarafından bir hisse senedinin veya başka bir finansal aracın fiyat momentumunu değerlendirmek için kullanılan bir ölçüm aracıdır. RSI’in arkasındaki temel fikir, yatırımcılara, hisse senedi veya diğer yatırım araçlarının fiyatını ne kadar hızlı arttığını veya düştüğünü ölçmektir. RSI hesapladığı verileri 0 ile 100 arasında bir ölçekte yatırımcılara gösterir. 30'un altındaki RSI, genellikle hisse senedinin aşırı satıldığını gösterirken, 70'in üzerindeki RSI aşırı alım olduğunu gösterir. Yatırımcılar genellikle RSI grafiğini, fiyat grafiğinin altına koyarlar, böylece yatırım yaptıkları yatırım aracının son momentumunu anlık piyasa fiyatıyla karşılaştırabilirler.


RSI Al-Sat Sinyali Verir mi?

Bazı yatırımcılar, hisse senedinin veya yatırım yaptıkları diğer varlıkların aşırı satıldığı ve bu nedenle bir toparlanma olabileceği fikrine dayanarak, RSI değeri 30'un altına düşerse, bunu bir “satın alma sinyali” olarak değerlendirmektedir. Fakat bu sinyalin güvenilirliği tarıtışılır. Çünkü RSI değeri aşırı satım noktasında olduğu için yatırımcı sert bir satış dalgasına yakalanabilir. Bu durumda yatırımcılar diğer doğrulayıcı sinyaller görene kadar işleme girmeyi geciktirebilirler.

Satma sinyalinde ise yatırımcılar, hisse senedinin veya yatırım yaptıkları diğer varlıkların aşırı alındığını ve bu nedenle bir satış olabileceği fikrine dayanarak, RSI değeri 70’in üzerine çıkarsa, bunu bir “Satım sinyali” olarak değerlendirmektedir. Aynı şekilde bu sinyalin de güvenilirliği tarıtışılır. Çünkü RSI değeri aşırı alım noktasında olduğu için yatırıcı pozisyonunu kapattığı zaman alım hızlanabilir ve işlemi kapattığı yatırım aracı daha fazla değer kazanabilir. Bunu short pozisyon açarak değerlendirmek isterese piyasada alım arttığı için bu pozisyonda da zararlı çıkacaktır.

RSI ve Moving Average Convergence Divergence (MACD) arasında ki fark nedir?

RSI ve MACD, yatırımcıların teknik analizde en sık kullandıkları indikatörlerdir. Her ikiside yatırımcıların doğru kararlar almasına yardımcı olmaktadır. Ancak bu iki indikatörde hedefe farklı yollarla ulaşırlar. MACD'nin çalışma şekli, yatırım aracının son fiyat hareketlerini yumuşatmak ve orta vadeli Trend çizgisi oluşturarak bunu, daha kısa vadeli fiyat değişikliklerini gösteren başka bir trend çizgisiyle karşılaştırmaktır. Yatırımcılar, satın alma ve satma kararlarını kısa vadeli trend çizgisinin orta vadeli trend çizgisini yukarı veya aşağı kestiğine bakarak alırlar.

Örnek:

RSI Nedir? Relative Strength Index Nasıl Kullanılır?
RSI Nedir? Relative Strength Index Nasıl Kullanılır?


Bu örnekte RSI’in aşırı alım ve aşırı satım bölgelerini net bir şekilde görebiliyoruz. RSI değeri 70 üzerine çıktıktan bir ay sonra satış dalgasının geldiği görülmektedir. Aynı şekilde RSI değeri 30 altına düştükten bir süre sonra fiyatlarda bir yükseliş olmuştur.

RSI Nedir? Relative Strength Index Nasıl Kullanılır? Sorularına detaylı ve örnekli bir şekilde cevap verdik. RSI indiktörünü daha iyi anlamanız için RSI Uyumsuzluklarını öğrenmeniz gerekmektedir. Bunun için detaylı bir yazı yazıyorum tamamlandığında bloguma yükleyeceğim. Yorumlarınızı eksik etmeyin. Arkadaşlarınızla paylaşırsanız sevinirim. Bol kazançlar.


Bir diğer finansal indikatör yazımı okuyabilirisiniz: 

Yorum Gönder

0 Yorumlar